Torbjörn Börling, vd Caru Containerhandel

Lista: Torbjörns favorituppdrag genom åren

Publicerat 18 december 2023

Under drygt 30 år har vi på Containerhandel CARU gjort mängder av spännande uppdrag – alltifrån specialkonstruktioner och oväntade lösningar till stora leveranser med chartrad båt. Här listar vd Torbjörn Börling tre av sina favoriter.

Vi på Containerhandel CARU tillverkar, bygger om & reparerar nya och gamla containrar. Genom åren har vi sålt och hyrt ut containrar i olika former till alltifrån små enmansfirmor, kommuner och myndigheter till de största börsnoterade företagen i Sverige.

Är du i behov av hållbara och slitstarka containerlösningar? Kontakta oss så hjälper vi dig!

Här kan du läsa om några av vd Torbjörn Börlings favoriter genom åren:

Hundratals containrar levererades med chartrad båt

När en svensk kund hade behov av stora volymer av containrar blev det snabba ryck för oss på Containerhandel CARU. Med en beställning under hösten behövde 275 containrar levereras innan årsskiftet. Sagt och gjort – via ett rederi i Nederländerna sydde vi ihop affären.

– Vi chartrade en båt och åkte ned för att köpa containrarna helt enkelt. Sedan levererades containrarna direkt till en hamn på svenska östkusten, säger Torbjörn Börling.

Efterkommande år skeppades ytterligare 175 containrar, året därpå 375. De gångerna skedde leveranserna med hjälp av det nederländska rederiet. Att den nederländska containerjätten CARU varit delägare i Containerhandel CARU sedan 2010 underlättar enormt vid stora leveranser från kontinenten.

– Vi är bra på stora volymer, det är en av våra styrkor. Vi är tämligen ensamma om att kunna erbjuda detta och ha kapacitet för att leverera sådana här volymer av containrar i Sverige.

Container blev antennfot till parabolantenn

Kan en container användas som fundament för en parabolantenn som ska användas för satellitkommunikation?

– En kund kom med idén och frågade oss om det var möjligt. Vi tittade på det och konstaterade att ja, det var det, säger Torbjörn Börling.

Med utgångspunkt från en standardcontainer sattes hål och gångdörrar för att göra containern redo. Med beräkningshjälp från konsulter bestämdes material och tjocklekar innan ramen för antennen kunde svetsas fast på containerns tak. Med tanke på de snäva toleranserna behövde fundamentet vara absolut stabilt – vilket vi lyckades med.

Med utrymme för förvaring av utrustning till antennen i containern fick kunden dessutom två lösningar i en.

– Det visar möjligheterna och styrkan som finns i containrar, att de håller som fundament för en sådan här grej.

Containrar blev garage för trailer med båt

Att förvara och serva båtar kräver sitt utrymme. Ju större båtar desto mer avancerade lösningar.

– Vi har en kund som var ute efter ett garage för en trailer med en stor ribbåt på. Vi övertygade dem om att garagets väggar borde bestå av containrar, säger Torbjörn Börling.

Lösningen blev två parallella sektioner med två våningar av tre containrar placerade i rad. Med ett mellanrum på cirka 5 meter mellan sektionerna sattes portar in på båda kortsidorna som gav gott om utrymme för trailern att köras in och ut. Ett tak med snörasskydd installerades ovanpå hela konstruktionen för att ge skydd.

– Det blev en otroligt bra lösning som jag vet att kunden är fortsatt väldigt nöjd med. Garaget fungerar klockrent fortfarande.

Utifrån ser konstruktionen ut som en hangar eller större lada – där långsidornas väggar helt och hållet består av containrar. Tack vare detta har kunden fått fullt lagringsutrymme i väggarna – vilket är välkommet under perioder då båten behöver servas.