Lista: Det kan du använda en container till

Publicerat 2 november 2022

Det första var och en tänker på när de hör ordet container är troligtvis ett stort lastfartyg, ett godståg eller en hamn med containrar staplade på varandra. Men som du snart kommer märka är containern en mycket mångfacetterad produkt med oerhört många användningsområden.

Ta del av vår lista. Kanske blir du inspirerad att använda en container i ditt nästa projekt?

Kontakta oss – vi bygger containrar på beställning och vi både bygger om och bygger till.

Containerhandel frakt

Frakt

Vi börjar vår lista med det mest väntade – frakt. Eftersom containrar går att stapla på varandra är de optimala för att frakta gods i stora volymer. Containern började användas i mitten på 1950-talet. Sedan 1990-talet har inte mycket mer än lastkapaciteten förändrats, genom att bättre material gjort containrarna lättare och på så sätt ökat lastkapaciteten.

Lager och förvaring

Ett annat mycket vanligt användningsområde för containrar är lagring och förvaring. Tack vare den slitstarka konstruktionen kan saker och varor förvaras säkert utomhus i en container men ändå vara skyddat mot väder och vind. Alltifrån däckfirmor som behöver lagra en stor mängd sommardäck under vintern till privatpersoner som tillfälligt behöver förvara verktyg och virke vid en stor husrenovering har god användning av en container.

Kyl och frys

För den som vill frakta eller förvara gods som behöver hålla en låg temperatur finns flera containersorter att använda sig av. Kanske planerar du att arrangera ett event eller behöver extra utrymme för frysvaror under din restaurangs högsäsong? Kyl- och fryscontainrar med köldmedel och elaggregat kan anpassa temperaturen, ofta ned till 30 minusgrader.

Maskinrum

Vid stora byggprojekt behövs maskiner och maskiner kan behöva skyddas. Med specialanpassade containrar kan man enkelt bygga mobila maskinrum med plats för dieselgeneratorer, hydraulikutrustning och liknande. Även större byggnader med kritisk verksamhet som till exempel sjukhus har användning av specialanpassade containrar med reservkraftaggregat om det inte finns tillräckligt med utrymme för det i den befintliga byggnaden.

Garage

Vill du ha en garageplats till bilen utan att behöva bygga ett garage från grunden? Med ett fåtal justeringar kan en vanlig standardcontainer bli en smart och smidig garagelösning. Genom att bygga till rätt typ av dörr och sätta in isolering, ventilation och el går det snabbt och enkelt att ge din bil en säker garageplats med alla de finesser som ett konventionellt garage erbjuder. Det finns även containrar med extra hög takhöjd som passar utmärkt för personbilar av större modell.

Butik och café

Med justeringar som dörrar, isolering, fönster, el och ventilation kan en container gå från förvaringsutrymme till en butik eller café. Ska ett event arrangeras eller handlar det om en så kallad pop-up-butik som bara ska vara i bruk under en mycket begränsad period kan en sådan container lösa alla behov. Kombinerat med en kyl- eller fryscontainer behöver du inte oroa dig för att livsmedel ska bli dåliga.

Hus

Runtom i världen finns gott om exempel på containerentusiaster som modifierat standardcontainrar till hela byggnader. Alltifrån små bostäder i sann ”tiny-living”-anda till kontorslokaler för startups i Amsterdam. Fantasin sätter gränserna.

Festivalområde

När musikfestivalen Way Out West hade en del av sitt program på Bananpiren i Göteborg drog man nytta av de containrar som fanns på platsen. Med containrar staplade på varandra med ljusinstallationer inuti skapades en imponerande fond till festivalområdet. En del containrar utnyttjades också för olika aktiviteter som till exempel pingisrum för festivalens besökare. Med tanke på att containrar är gjorda för att tåla mycket vikt och slitage var ett gäng musikälskare nog ingen match.

Ditt nästa projekt?

Kanske har den här listan inspirerat dig till att använda dig av en container i ditt nästa projekt. Förhoppningsvis ser du samma nytta som vi med containern som produkt och har fått upp ögonen för alla dess tänkbara användningsområden.

Behöver du en container under en kortare period eller vill du köpa en stor volym av containrar till ett större projekt? Av oss på Containerhandel CARU kan du köpa eller hyra både standardcontainrar och specialcontainrar av olika slag. Kontakta oss här.